Składniki
Przepis na 2 i 1/2 szklanki sosu lub 20 porcji (po 2 łyżki każda).
Porcje
-
6
cebulek dymek, z obciętymi korzonkami
-
3
łodygi świeżej trawy cytrynowej, bez zewnętrznych liści, z odsłoniętą mięsistą białą częścią
-
2
czerwone papryki, wydrążone i bez nasion
-
2
główki czosnku, ząbki obrane
-
100
g
świeżego imbiru, obranego
-
1/3
szklanki
cukru kokosowego
-
3
łyżki
koncentratu z owoców tamaryndowca (pasta)
-
2
łyżeczki
Cynamon mielony w torebce
-
1 i 1/2
łyżeczki
Kurkuma w torebce
-
1
łyżeczka
Kolendra w torebce
-
1
łyżeczka
Sól morska
-
1/2
łyżeczki
Goździki w torebce, utartych w moździerzu