Rendang curry stanowi bogatą, pachnącą i niezbyt pikantną kompozycję aromatycznych składników takich jak papryka chili, trawa cytrynowa, czosnek, imbir, owoc tamaryndowca, kolendra i kurkuma. Przyprawy tej używa się najczęściej do przyrządzania wołowiny rendang – charakterystycznej, wolno gotowanej wersji curry popularnej w regionie Azji Południowo-Wschodniej.
Włóż wszystkie składniki do robota kuchennego. Przykryj. Miksuj do uzyskania niemal jednolitej konsystencji.
Przechowuj w lodówce w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 1 tydzień.
Cukier kokosowy produkuje się z soków palmy kokosowej. W smaku dość mocno przypomina brązowy cukier z karmelową nutą. Można go kupić w supermarkecie w dziale z żywnością organiczną lub produktami do pieczenia.
Koncentrat lub pasta z owoców tamaryndowca to gęsty przecier, który charakteryzuje kwaśny, lecz jednocześnie słodkawy owocowy smak. Jest popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, azjatyckiej, afrykańskiej i lantynoamerykańskiej. Stosuje się go do doprawiania potraw oraz wyrobu słodyczy, przypraw i napojów.