00 0
image
Oceń

Cielęcina w stylu satay

Satay to popularne w całej Azji Południowo-Wschodniej danie mięsne pochodzące z Malezji. Składa się z kilku kawałków mięsa lub ryby, podawanych z ostrymi sosami. Indonezyjczycy nadziewają mięso na bambusowe patyczki, a następnie opiekają je nad ogniskiem. Tobie wystarczy grill! Kamis przygotował dla Ciebie przepis na satay z cielęciny w aromatycznej marynacie z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i kolendry. Palce lizać!

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Mięso pokroić w kostkę, nabić po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków i umieścić w dużym płytkim rondlu.

  • Wymieszać pozostałe składniki tworząc marynatę.

  • Polać nią mięso i pozostawić pod przykryciem w lodówce przez ok. 3-4 godz.

  • Szaszłyki piec na grillu nad dużym ogniem przez 10 -12 minut, często smarując marynatą.

Oceny i komentarze: 0