Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to nasiona wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego, które charakteryzują się korzennym, lekko palącym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawia się nią ciasta, szczególnie pierniki, oraz aromatyzuje kompoty, aperitify,... Gałka muszkatołowa to nasiona wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego, które charakteryzują się korzennym, lekko palącym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawia się nią ciasta, szczególnie pierniki, oraz aromatyzuje kompoty, aperitify, poncze, grzane wino, a nawet kakao. Gałka stosowana jest również do dań mięsnych, np. z cielęciny, baraniny, a także do pasztetów, farszów, gulaszu i flaczków. Najbardziej intensywny smak i aromat zapewni potrawom świeżo starta gałka. Jeszcze Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Znakomity dodatek do pudding ryżowego.
  • Nadaje treści daniom takim jak szpinak, marchew czy sos boloński, wystarczy dodać odrobinę muszkatu pod koniec gotowania.

  • Można dodać do sosu beszamelowego czy serowego lub bitej śmietany dla pogłębienia smaku.

  • Można dodać do sosu mięsnego do lasagnii lub makaronu z serem.

Informacje żywieniowe

Ten produkt nie ma znaczącej wartości odżywczej.

KOD UPC (Sztuka)

5900084235075

Powiązane przepisy

Inne produkty