1W garnku podgrzać 0,6l. bulionu, soczewicę wypłukać pod wodą, 3 cebulki szalotki i 3 ząbki czosnku posiekać drobno, z czosnku usunąć szczypiorek.
2W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia i gdy będzie gorący smażyć szalotki z czosnkiem, często mieszając przez ok. 5min.
3Pęczek bazylii drobno posiekać. 400ml. pomidorów z puszki wlać do usmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać 100g. wypłukanej czerwonej soczewicy, dolać gorący bulion, wymieszać całość i gotować przez 15 min.
4Ser rozgnieść widelcem i dodać do niego połowę posiekanej bazylii, wymieszać. Dodać do masy serowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu, sól i wymieszać wszystko widelcem.
6Po 10 minutach gotowania, do zupy dodać pozostawioną wcześniej połowę świeżej, posiekanej bazylii. Po 15 min. gotowania zupa jest gotowa jeśli soczewica jest już miękka.
7Całość należy zblendować i zagotować raz jeszcze, a następnie wyłączyć płomień pod garnkiem. Dodać zioła prowansalskie, pieprz biały i sól.
8Podawać zupę z quenelle z sera, bazylii i orzeszków piniowych po środku talerza, udekorowaną świeżą bazylią.
9Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.