Zalewajka - zupa z ziemniaków zalanych żurem była podstawowym wyżywieniem chłopskich rodzin. Ten klasyczny przepis pozwoli nam cofnąć się w czasie o wiele lat. Żur z żytniej mąki dostarcza cennych składników odżywczych i sprawia, że zupa wspaniale smakuje. Zwolennicy diety bezmięsnej mogą pominąć boczek - taką właśnie wersję zalewajki jadano powszechnie w okresach postu i na przednówku. Polecamy ją zatem dla wegetarian. Przepis opracowała Marta Lutak z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie, gdy będą miękkie wlej zakwas i mleko wymieszane ze śmietaną.
Pokrojony w kostkę boczek wysmaż na suchej patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, smaż razem kilka minut, następnie dodaj do zupy, zagotuj i dopraw do smaku solą.
Dopraw zalewajkę świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.