00 0
image
Oceń

Krem porowo-ziemniaczany

Zupa krem z porów i ziemniaków jest doskonała na mroźne, zimowe dni. Rozgrzewające i przeciwzapalne działanie mają gałka muszkatołowa i czosnek, użyte do jej przyprawienia. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 5-6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Pora pokrój w cienkie piórka, odłóż 2-3 łyżki zielonych części, pozostałego podsmaż na maśle.

  • Dodaj pokrojone na bardzo cienkie plastry ziemniaki, zalej mlekiem, dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, gotuj na wolnym ogniu przez ok 40 min. W razie potrzeby podlej wodą.

  • Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Podawaj z pokrojoną w paski, podsmażoną z porem wędliną.

Oceny i komentarze: 0