1W niewielkim rondlu umieść mleko, wodę oraz ¼ szklanki masła. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż do rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
2W średniej wielkości misce połącz białą mąkę kukurydzianą i sól morską. Powoli wlewaj mieszankę z mleka i masła, ciągle mieszając, aż zostanie wchłonięta przez mąkę (ciasto może być nieco grudkowate). Dodaj fetę i ugniataj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji oraz do pełnego połączenia składników. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz, aby otrzymać placuszek o grubości 2,5 cm i średnicy 10 cm.
3Na dużej i głębokiej żeliwnej patelni rozpuść na dużym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła. Smaż arepas partiami przez ok. 6 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się lekko chrupiące. Jeśli będą się smażyć w zbyt szybkim tempie, zmniejsz ogień. Jeśli trzeba, między smażeniem kolejnych partii dodaj na patelnię trochę masła. Ułóż arepas na talerzu i pozostaw do lekkiego ostudzenia (można je także przygotować do 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie podgrzać na rozgrzanym na patelni maśle).
4Przygotuj musakę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę na dużym ogniu, dodaj bakłażana i smaż przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zrumieni i zmięknie. Dodaj cebulkę i czosnek, smaż przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, do miękkości.
5Następnie dodaj jagnięcinę, podsmażaj przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 3 minuty, aż mięso nie będzie już różowe, a przyprawy się uprażą. Dodaj wodę oraz pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość nieco zgęstnieje (musakę można przygotować do 3 dni wcześniej, przed włożeniem do lodówki należy ją ostudzić, a przed podaniem podgrzać na wolnym ogniu).
6Arepas natnij ukośnie do mniej więcej 2/3 głębokości, aby utworzyć kieszonkę. Do każdej nałóż łyżką ok. 1/3 szklanki musaki i posyp pokruszoną fetą. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.