Sałatka szopska

Sałatka szopska to słynny przysmak kuchni bułgarskiej. Swoją nazwę zawdzięcza Szopom - grupie etnicznej zamieszkującej rejon na pograniczu Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej. Często podawana jest jako przystawka, wraz z rakiją. Jej główne składniki to surow...

Sałatka szopska to słynny przysmak kuchni bułgarskiej. Swoją nazwę zawdzięcza Szopom - grupie etnicznej zamieszkującej rejon na pograniczu Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej. Często podawana jest jako przystawka, wraz z rakiją. Jej główne składniki to surowe ogórki, pomidory, czerwona papryka, cebula i ser owczy. Całości charakterystycznego smaku nadaje ocet winny. Potrawa jest bardzo chrupiąca, lekka, zdrowa i banalnie prosta w przygotowaniu. Jeśli więc po głowie już od jakiegoś czasu chodzi Ci sałatka szopska przepis czeka poniżej!

 
Czytaj więcej Czytaj mniej
8
LICZBA SKŁADNIKÓW

Liczba porcji: 4

Składniki

  • Step 1
  • 4 papryki
  • 1 zielony ogórek
  • 1/3 szklanka oliwy z oliwek
  • 2/3 duże pomidory
  • 25 dag białego sera owczego
  • 2 łyżki posieknej zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 2/3 łyżki Ocet winny z białego wina

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy