Umyte ziemniaki zalać wrzątkiem, osolić, gotować 15 min.
Cebulę obrać, posiekać, przelać wrzątkiem.
Fasolkę odcedzić z zalewy.
Filety pokroić w paseczki.
Śliwki odsączyć, pokroić.
W dużej misie wymieszać ziemniaki, śledzie, ogórki, cebulę, fasolkę i śliwki.
Zalać według upodobań majonezem, posolić do smaku.
Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać.
Śliwki namoczyć w letniej wodzie.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Sok z cytryny i olej wlać do słoiczka.
Dodać czosnek, szczyptę soli i cukru oraz musztardę.
Słoiczek zakręcić, potrząsać nim tak długo, aż sos stanie się jednolity.
Gorące ziemniaki pokroić na plasterki, zalać sosem, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Ogórki obrać, pokroić na plasterki.