00 0
image
Oceń

Sałatka z kalafiora i papryki z oliwkami

Sałatka z kalafiora i papryki z oliwkami to idealna propozycja na lunch do pracy lub dodatek do obiadu. Kalafior jest niskokaloryczny i ma mnóstwo wartości odżywczych oraz antyoksydantów, niezbędnych chociażby w profilaktyce antynowotworowej. Można go jeść na surowo, gotować bądź piec. W sałatce z kalafiora i papryki z oliwkami najlepiej sprawdzi się kalafior gotowany. Boisz się, że będzie mdły? Otóż cały sekret polega na tym, aby wyjąć go z wody już po 6 minutach.

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Kalafior oczyścić, opłuka i, podzielić na różyczki. Obgotować przez 6 min. w lekko posolonej wodzie, osączyć, ostudzić i skropić częścią soku z cytryny.

  • Papryki oczyścić, opłukać i pokroić w paski.

  • Przygotowane w ten sposób warzywa połączyć z oliwkami i natką pietruszki, polać olejem, resztą soku z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.

  • Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Oceny i komentarze: 0