Sałatka nicejska z nasionami chia i tuńczykiem w panierce z chili
20
Składniki
ryby i owoce morza
Sałatka nicejska z nasionami chia i tuńczykiem w panierce z chili
20
Składniki
Składniki
- Mieszanka nasion chia z owocami cytrusowymi, chili i czosnkiem, do przybrania
- Winegret:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 szklanki Ocet winny z białego wina
- 2 łyżeczki Musztarda Dijon
- 1/2 łyżeczki Sól morska
- 1 łyżka mieszanki nasion chia z owocami cytrusowymi, chili i czosnkiem
- Tuńczyk:
- 1 prostokątny kawałek (170 g) polędwicy z tuńczyka żółtopłetwego z przeznaczeniem na sushi sashimi
- 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis
- 1/4 łyżeczki mieszanki nasion chia z owocami cytrusowymi, chili i czosnkiem
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sałatka:
- 6 sztuk z każdego rodzaju młodych ziemniaków: żółtych, czerwonych i truflowych
- 450 g świeżej zielonej fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
- 1 łyżka octu z białego wina Kamis
- 6 dużych jaj
- 1/2 szklanki pomidorów gruszkowych w kilku kolorach, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki młodych ogórków pokrojonych na cienkie plasterki
- 1/4 szklanki drylowanych nicejskich oliwek, przekrojonych na pół
Instrukcje
- 1 Aby przygotować winegret, wlej do blendera olej i ocet, dodaj musztardę i sól morską. Przykryj. Miksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do miseczki. Wsyp mieszankę z nasionami chia. Przykryj. Przed użyciem przechowuj w lodówce.
- 2 Aby przygotować tuńczyka, przypraw rybę solą morską i pieprzem. Posyp mieszanką z nasionami chia. Dociśnij przyprawy, by dobrze przylgnęły do ryby. Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej olej na średnim ogniu. Wyłóż tuńczyka na patelnię. Smaż 1 i 1/2 do 2 minut z każdej strony. Przenieś rybę na talerz. Odstaw aż nieco ostygnie. Przykryj. Przed podaniem przechowuj w lodówce.
- 3 Aby przygotować sałatkę, gotuj ziemniaki pod przykryciem w dużym rondlu wypełnionym osolonym wrzątkiem przez 15 do 20 minut lub do miękkości. Odcedź i opłucz zimną wodą. Pozostaw do odcieknięcia. Tymczasem gotuj zieloną fasolkę pod przykryciem w dużym rondlu wypełnionym osolonym wrzątkiem przez 3 do 5 minut lub aż lekko zmięknie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Dobrze odsącz. Pokrój ziemniaki na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości. Umieść w dużej misce wraz z fasolką. Wlej 1/4 szklanki winegretu. Podrzuć, aby pokryć wszystko sosem. Dopraw solą morską do smaku. Odstaw.
- 4 Aby przygotować jajka w koszulce, napełnij wodą duży głęboki rondel na głębokość 5 cm. Dodaj 1 łyżkę octu. Zagotuj. Zmniejsz ogień. Rozbij 1 jajko do miseczki. Ostrożnie wsuń jajko we wrzątek (na powierzchni wody powinny pojawić się bąbelki). Powtórz powyższe czynności z resztą jajek. Gotuj jajka przez 3 do 5 minut lub aż białka całkiem się zetną, a żółtka zgęstnieją. Delikatnie wyjmij jajka za pomocą łyżki cedzakowej. Odsącz jajka na papierowych ręcznikach.
- 5 Przed podaniem pokrój tuńczyka na cienkie plastry. Rozdziel mieszankę ziemniaków, pomidory, ogórki i oliwki na 6 talerzy. Każdą porcję uzupełnij o kawałki tuńczyka i jajko w koszulce. Skrop tuńczyka resztą winegretu. Posyp jajko dodatkową porcją mieszanki z ziarnami chia.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.