Peruwiański kurczak z dodatkiem purée z bananów i sosu z chili
27
Składniki
drob
Peruwiański kurczak z dodatkiem purée z bananów i sosu z chili
27
Składniki
Składniki Przepis na 8 porcji. Porcje
- Kurczak po peruwiańsku:
- 1 cały kurczak (ok. 1,8 kg), podzielony na ćwiartki
- 1/4 szklanki sosu sojowegos
- 1/4 szklanki białego octu
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki pasty z papryki ají amarillo
- 2 łyżki pasty z papryki ají panca
- 12 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony w torebce
- 2 łyżeczki Musztarda sarepska
- Zielony sos chili:
- 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
- 2 papryczki jalapeño, z usuniętymi nasionami i posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pasty z papryki ají amarillo
- 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
- 2 łyżeczki Ocet winny z białego wina
- 1 obrany ząbek czosnku
- Kremowy sos z papryką ají rocoto:
- 1 szklanka majonezu
- 1/4 szklanki pasty z papryki ají rocoto
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżeczka utartej skórki limonki
- 1 łyżeczka Kminek mielony w torebce
- 1 łyżeczka Oregano w torebce
Instrukcje
- 1 Aby przygotować kurczaka po peruwiańsku, włóż kurczaka do dużego plastikowego woreczka z zamknięciem lub szklanego naczynia. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy produktów potrzebnych do przyrządzenia kurczaka. Wlej marynatę do woreczka lub naczynia z kurczakiem. Obróć, aby dobrze pokryć mięso marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aby wydobyć pełnię smaku ze składników.
- 2 Tymczasem przygotuj dwa sosy. Aby przygotować zielony sos, włóż wszystkie składniki do blendera. Przykryj. Zmiksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować sos z papryką ají rocoto, wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki w miseczce. Przykryj. Przed podaniem przechowuj oba sosy w lodówce.
- 3 Przygotuj grill, aby umożliwić grillowanie metodą pośrednią w niskich temperaturach (135°C – 150°C). Rozgrzej grill: ustaw moc wszystkich palników na średnią. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na grillu. Usuń pozostałości marynaty. Zamknij grill.
- 4 Grilluj przez 40 do 45 minut lub aż temperatura wewnętrzna najgrubszej części kurczaka wyniesie 75°C. Od czasu do czasu odwróć mięso. Przenieś kawałki kurczaka na rozpaloną stronę grilla i ułóż je skórką do dołu. Ustaw moc włączonych palników na wysoką.
- 5 Grilluj bez przykrycia przez jeszcze 3 do 5 minut lub aż kurczak mocno się przypiecze. Podziel mięso na porcje. Podaj kurczaka z zielonym sosem chili i kremowym sosem z papryką ají rocoto i, jeśli chcesz, z cząstkami limonki.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.