Sposób przygotowania kaczki po poznańsku:
Mięso dokładnie nacieramy solą z czosnkiem i majerankiem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Jabłka kroimy w ćwiartki. Pierś z kaczki wkładamy do brytfanki skórą do góry i obkładamy jabłkami. Podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 ½ godziny, do momentu aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia polewamy kilka razy mięso powstałym sosem.
Sposób przygotowania lemoniady majerankowej:
Majeranek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Powstały napar odcedzamy. Dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i sok wyciśnięty z grejpfruta.
Lemoniadę podajemy schłodzoną, z lodem.