ŻYCIODAJNE ZIARNA

Pieczone krakersy z nasionami, bułeczki z ziarnem... wszyscy je pokochaliśmy.

Zapraszamy do odkrycia mniej popularnych ziaren i eksperymentowania z tymi bardziej znanymi na nowe sposoby — wypróbuj pudding kokosowy z guawą i nasionami bazylii, mieszankę pikantnych przekąsek z prażonymi nasionami lotosu czy gomasio, czyli japońską mieszankę przyprawową z ziarnami czarnego i białego sezamu.

NASIONA BAZYLII: NOWE CHIA

Nasiona bazylii, podobnie jak chia, nadają konsystencję i wartości odżywcze zarówno słodkim, jak i pikantnym napojom i przekąskom. Wzbogacają one napoje owocowe, koktajle i smoothie w niezwykłą chrupkość. Wypróbuj je w słodkich deserach, dressingach do sałatek, jogurtach, dipach i potrawach z makaronem.

NASIONA LOTOSU PRZEKRACZANIE GRANIC

Nasiona lotosu to lubiany dodatek w kuchni azjatyckiej, który zasługuje na popularyzację na całym świecie. Doskonale sprawdzają się zarówno w posiłkach, jak i przekąskach. Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, spróbuj zastąpić suszonymi nasionami lotosu fasolę w zupach i gulaszach. Po uprażeniu zamieniają się w chrupiące, kwiatowe kulki podobne do popcornu, które zrewolucjonizują Twoje zwyczaje dotyczące przekąsek.

ZIARNA SEZAMU: UNIWERSALNY CUD

Większość osób zna nasiona białego sezamu, a teraz czas poznać czarny. Uprażone razem nadają potrawie konsystencję, kolor i ciepły orzechowy smak. Zwiększ dwukrotnie ich ilość, aby uzyskać kolor i kontrast, dzięki którym Twoje danie zachwyci wyglądem.