0 0 0
Oceń

Meksykańska zupa pozole z zieloną papryką i nasionami lotosu

Nasiona stanowią także doskonały dodatek do zup! Szczególnie nasiona lotosu – jeden z podstawowych składników kuchni azjatyckiej, sprzedawany najczęściej w formie suszonej, w skorupkach. Tradycyjny meksykański przepis na pozole zawiera charakterystyczną dla tego regionu białą kukurydzę (hominę). Wprowadź do tej zupy wschodni sznyt wymieniając kukurydzę na nasiona lotosu, które zmiękną podczas gotowania, w taki sam sposób jak warzywa strączkowe. Młoda kapusta bok choy oraz grzyby shiitake będą z nimi znakomicie współgrały.

Przepis pozwala uzyskać 6 porcji.

Wartość odżywcza dla porcji: 401 kcal, 21 g tłuszczu ogółem, 6 g tłuszczu nasyconego, 53 mg cholesterolu, 1142 mg sodu, 27 g węglowodanów, 4 g błonnika, 26 g białka

Składniki
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 1 godz.20 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
1 godz.20 min Czas gotowania
  • W dużej misce wymieszaj chili, kmin rzymski, oregano i sól morską. Dodaj wieprzowinę i wymieszaj całość tak, aby mieć pewność, że mięso pokryło się równomiernie mieszanką przypraw.

  • 2 łyżki oleju podgrzej na średnim ogniu w dużym garnku o grubym dnie (o objętości mniej więcej 6- 7,5 litrów). Dodaj selera, cebulę i papryki poblano. Gotuj przez 4 do 5 minut lub do momentu, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj grzyby shiitake, 2 łyżki czosnku i 1 łyżkę imbiru; gotuj przez 3-4 minuty lub do momentu aż grzyby zrobią się miękkie. Wyjmij warzywa z garnka.

  • Podgrzej 1 łyżkę oleju w tym samym garnku na średnim ogniu. Dodaj wieprzowinę i gotują do momentu aż kawałki mięsa zbrązowieją lekko ze wszystkich stron. Dodaj warzywa z powrotem do garnka. Dolej bulion, dosyp nasiona lotosu i dokładnie wymieszaj całość potrawy.

  • Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i zostaw zupę na małym ogniu na 45 minut – 1 godzinę lub do momentu, gdy wieprzowina i nasiona lotosu zrobią się miękkie.

  • Podgrzej ostatnią 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Dodaj kapustę bok choy oraz po 1 łyżeczce czosnknu granulowanego imbiru mielonego. Podsmażaj kapustę aż stanie się chrupiąca. Podziel kapustę na porcje, przekładając ją do przygotowanych misek. Zalej kapustę przygotowaną zupą i udekoruj wszystkie porcje świeżą kolendrą, dodając na koniec po cząstce limonki.

  • Wskazówki:  Nasiona lotosu, w Indiach znane jako makhana, są jednym z podstawowych składników wykorzystywanych w azjatyckiej kuchni. Ponieważ okres zbiorów kwiatów lotosu jest krótki, nasiona lotosu najczęściej spotyka się w formie suszonej lub prażonej. Gorzkie zarodki są zazwyczaj usuwane z nasion przed ich suszeniem. Zarówno suszone jak i prażone nasiona lotosu mają ten sam wyjątkowy profil smakowy, przywodzący na myśl zapach ziemi po deszczu i kwitnące kwiaty, a po obróbce cieplnej stanowią bardzo pożywną przekąskę. Nasiona lotosu dostępne są w sklepach z azjatycką żywnością, punktach sprzedających żywność z całego świata oraz u wielu sprzedawców internetowych. Prażone nasiona lotosu są również sprzedawane w postaci gotowych przyprawionych przekąsek.

Oceny i komentarze: 0