Smak wschodniej część Morza Śródziemnego styka się tutaj z ciepłym aromatem Włoch. Pochodzący z Persji, Ash-e reshteh to gęsta, treściwa zupa z fasoli, ziół, z dodatkiem makaronu. Minestrone to pomidorowy rosół przygotowany z włoskiej fasoli, warzyw i makaronu. Ta zupa łączy dwie tak odmienne tradycje i pozwala cieszyć się tym, co w nich najlepsze.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj połowę cebuli, mieszaj przez około 5 minut., aż lekko zmięknie. Następnie dodaj czosnek, miętę, kurkumę, sól morską i pieprz, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj fasolę i bulion, doprowadź do wrzenia. Dodaj pół porcji pietruszki i bazylię, zmniejszyć ogień na średni i duś przez około 10 minut, aż nieco zgęstnieje.
Zwiększ ogień, aby doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i gotuj przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente. Dodaj szpinak i pozostałą część natki pietruszki i gotuj, aż szpinak zmięknie. Zdejmij z ognia.
Rozgrzej pozostałą ilość (1 łyżkę) oliwy z oliwek w dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Dodaj pozostałą cebulę i mieszaj przez 7 minut, aż będzie chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu połóż pieczoną cebulę z kwaśną śmietaną.