Barszcz biały to zdecydowanie najpopularniejsza zupa podawana podczas Świąt Wielkanocnych. Barszcz najczęściej jest podawany z białą kiełbasą, jajkiem i chrzanem, jednak z roku na rok gospodynie domowe przemycają dodatkowe składniki, takie jak grzyby czy podroby mięsne. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz biały.
Do wielkiego garnka dodaj pokrojoną włoszczyznę, zmiażdżony czosnek, żeberka i zalej składniki 3 L wody. Gotuj przez 30 min.
Wyciągnij mięso, oddziel je od kości i ponownie włóż do zupy. Dodaj zioła i gotuj zupę przez kolejne 30 minut.
Dodaj pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotuj wszystko przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W oddzielnym naczyniu, wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody i dodaj chochlę wywaru. Tak zahartowaną mieszankę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, by zupa nabrała gęstości.
Dodaj do zupy ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki lub połówki.
Dopraw barszcz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na koniec zabiel zupę śmietaną.
Barszcz podawaj na ciepło z odrobiną majeranku.
Podawaj barszcz z ugotowanym na twardo jajkiem, chlebem na zakwasie, pokruszonym białym serem oraz świeżo startym chrzanem.