00 0
image
Oceń

Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały to zdecydowanie najpopularniejsza zupa podawana podczas Świąt Wielkanocnych. Barszcz najczęściej jest podawany z białą kiełbasą, jajkiem i chrzanem, jednak z roku na rok gospodynie domowe przemycają dodatkowe składniki, takie jak grzyby czy podroby mięsne. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tradycyjny barszcz biały.

Składniki
Porcja dla: 16
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz.20 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz.20 min Czas gotowania
  • Do wielkiego garnka dodaj pokrojoną włoszczyznę, zmiażdżony czosnek, żeberka i zalej składniki 3 L wody. Gotuj przez 30 min.

  • Wyciągnij mięso, oddziel je od kości i ponownie włóż do zupy. Dodaj zioła i gotuj zupę przez kolejne 30 minut.

  • Dodaj pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Gotuj wszystko przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  • W oddzielnym naczyniu, wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody i dodaj chochlę wywaru. Tak zahartowaną mieszankę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj, by zupa nabrała gęstości.

  • Dodaj do zupy ugotowane jajka pokrojone na ćwiartki lub połówki.

  • Dopraw barszcz świeżo zmielonym pieprzem i solą. Na koniec zabiel zupę śmietaną.

  • Barszcz podawaj na ciepło z odrobiną majeranku.

Porady Gotowanie

Podawaj barszcz z ugotowanym na twardo jajkiem, chlebem na zakwasie, pokruszonym białym serem oraz świeżo startym chrzanem.

Oceny i komentarze: 0