Cytrynowo-ziołowy dip jogurtowy z nasionami bazylii

Nasiona chia na dobre zagościły w twojej spiżarni? Wypróbuj ich jeszcze zdrowszy i smaczniejszy odpowiednik – nasiona bazylii. Gwarantują tę samą ciekawą konsystencję i równie niepowtarzalny charakter. Wypróbuj je przygotowując ten wytrawny dip jogurtowy w stylu sosu tzatziki, który doskonale smakuje podany ze świeżymi lub pieczonymi warzywami.

Z podanej ilości składników powstaje ok. 1 szklanka dipu, czyli 8 porcji po 2 łyżki każda.

Wartość odżywcza dla porcji: 20 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 1 mg cholesterolu, 61 mg sodu, 2 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3g białka

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Metalową trzepaczką wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w średniej wielkości misce.

  • Przed podaniem wstaw dip na 1 godzinę do lodówki, aby nasiona bazylii mogły nasiąknąć płynem, a smaki miały czas odpowiednio się połączyć.

Oceny i komentarze: 0