Jeśli zdecydujesz się podać ten morelowy dip jogurtowy z nasionami bazylii gościom, musisz przygotować się na to, że pochwały i zachwyty będziesz odbierać przez cały wieczór. Nasiona bazylii (do nabycia w lokalnych sklepach ze zdrową żywnością lub Internecie) pęcznieją w jogurcie, nadając mu gęstą, kremową konsystencję. Powstaje w ten sposób idealny dip do świeżych i pieczonych warzyw.
Z podanej ilości składników powstaje 1 i 1/4 szklanki dipu, lub 10 porcji po 2 łyżki każda.
Wartość odżywcza dla porcji: 24 kcal, 0 g tłuszczu ogółem, 0 g tłuszczu nasyconego, 1 mg cholesterolu, 49 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka
Metalową trzepaczką wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w średniej wielkości misce.
Przed podaniem wstaw dip na 1 godzinę do lodówki, aby nasiona bazylii mogły nasiąknąć płynem, a smaki miały czas odpowiednio się połączyć.
Wskazówki: Nasiona bazylii to drobne, czarne nasiona o kształcie przypominającym krople wody, które podobnie jak nasiona chia pod wpływem kontaktu z wodą wytwarzają galaretowatą powłokę. Czasami sprzedawane pod nazwą sabja są nasionami słodkiej odmiany bazylii, dla której pierwotną ojczyzną są Indie. Nasiona bazylii dobrze absorbują i uzupełniają inne smaki. Pozwalają też wzbogacić konsystencję i zwiększyć objętość płynów bez dodawania oleju czy tłuszczu, co czyni je doskonałym dodatkiem do wszelkich koktajli, sosów i dipów. Można je znaleźć w specjalistycznych sklepach z żywnością z całego świata, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w ofertach wielu sprzedawców internetowych.