Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sos Tzatziki

Szykując się do rozpoczęcia sezonu grillowego, warto zrobić rozeznanie wśród dodatków, jakie zaserwujesz w trakcie grillowej uczty. Pamiętaj, że to co wyróżnia poszczególne dania, to idealnie skomponowane sosy i marynaty, które wydobędą smak mięsa i ryb. Doskonałym dodatkiem do dań z grilla jest sos Tzatziki, który nada się do drobiowych szaszłyków, greckich kotlecików lub jako dip do warzyw. Wypróbuj nasz prosty przepis na sos tzatziki.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas przygotowania
  • Umyj ogórki, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij gniazda nasienne. Razem ze skórką zetrzyj je na tarce na dużych oczkach i odstaw je na bok na 10 minut, aż wypłynie z nich woda. Po tym czasie dokładnie odciśnij ogórki z wody i przełóż d nowej miski.

  • Do startego ogórka dodaj jogurt, opakowanie Przyprawy do os tzatziki Kamis, świeże posiekane zioła i odrobinę oliwy.

  • Skrop wszystko cytryną, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  • Wstaw sos do lodówki na minimum 30 minut, by wszystkie składniki się "przegryzły".

Porady Gotowanie

Tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce przez około 1-2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pamiętaj, by do sosu użyć gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego). Płynne jogurty na bazie zwykłego jogurtu np. 0% pozbawią dip kremowego smaku i sos wyjdzie zbyt rzadki.

By wydobyć z ogórków jak najwięcej wody, posól je i odstaw na 15 minut. Sól wyciąga nadmiar wilgoci.

Do sosu możesz dodawać dowolne, ulubione świeże lub suszone zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek.

Oceny i komentarze: 0