Szykując się do rozpoczęcia sezonu grillowego, warto zrobić rozeznanie wśród dodatków, jakie zaserwujesz w trakcie grillowej uczty. Pamiętaj, że to co wyróżnia poszczególne dania, to idealnie skomponowane sosy i marynaty, które wydobędą smak mięsa i ryb. Doskonałym dodatkiem do dań z grilla jest sos Tzatziki, który nada się do drobiowych szaszłyków, greckich kotlecików lub jako dip do warzyw. Wypróbuj nasz prosty przepis na sos tzatziki.
Tak przygotowany sos możesz przetrzymywać w lodówce przez około 1-2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pamiętaj, by do sosu użyć gęstego jogurtu (najlepiej typu greckiego). Płynne jogurty na bazie zwykłego jogurtu np. 0% pozbawią dip kremowego smaku i sos wyjdzie zbyt rzadki.
By wydobyć z ogórków jak najwięcej wody, posól je i odstaw na 15 minut. Sól wyciąga nadmiar wilgoci.
Do sosu możesz dodawać dowolne, ulubione świeże lub suszone zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek.