00 0
image
Oceń

Zupa z pieczonych warzyw z opiekanym awokado

Pyszna rozgrzewająca zupa świetnie sprawdzi się jako lunch lub nieduży popołudniowy posiłek. Tymianek i szałwia McCormick® podkreślają głębię smaku boczniaków, pomidorów śliwkowych i cebulki. Idealne dopełnienie stanowi pieczone awokado i kilka kropli oliwy z oliwek.

Składniki
Porcja dla: 6 (po 1 kubku)
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Nagrzej piekarnik do 230°C. Włóż pomidory, boczniaki i cebulkę do dużej miski. Dodaj 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 1½ łyżeczki soli morskiej, tymianek, szałwię oraz ¼ łyżeczki pieprzu i wymieszaj, aby przyprawy dobrze pokryły warzywa. W osobnej małej misce delikatnie wymieszaj awokado z pozostałą 1 łyżeczką oliwy, ½ łyżeczki soli morskiej oraz ¼ łyżeczki pieprzu.

  • Po jednej stronie wyłożonej folią aluminiową płytkiej blaszki do pieczenia ułóż przyprawione pomidory, boczniaki i cebulkę, a po drugiej rozłóż awokado. Piecz przez 35–40 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienione.

  • W międzyczasie w małym rondlu zagotuj na średnim ogniu rosół z 1 szklanką wody. Przykryj, a następnie zmniejsz ogień i utrzymuj temperaturę wywaru.

  • Ostrożnie przelej rosół do pojemnika blendera, dodaj upieczone pomidory, boczniaki oraz cebulkę. Awokado pozostaw na blaszce. Wyjmij środkową część z przykrywki blendera, aby pozostawić ujście dla pary, ustaw blender na dużą prędkość i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej konsystencji (możesz też użyć blendera ręcznego i zmiksować wszystko w rondlu).

  • Nalej zupę do miseczek lub kubków, na wierzchu każdej porcji ułóż pieczone awokado. Bezpośrednio przed podaniem możesz również skropić zupę pozostałą oliwą.

Porady Gotowanie

Zrób wcześniej: zupę i dodatki przygotuj według przepisu. Przykryj i przechowuj w lodówce do 3 dni. Zupę oraz dodatki można podgrzać w mikrofalówce w przeznaczonych do tego kubkach. Kuchenkę mikrofalową nastaw na dużą moc, podgrzewaj przez ok. 1 minutę do osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Dodatki podgrzewaj osobno na dużej mocy przez ok. 30 sekund. Ułóż na wierzchu już ciepłej zupy bezpośrednio przed podaniem. 

Oceny i komentarze: 0