Zupa pieczarkowa

Szukasz pysznego i pożywnego pomysłu na obiad lub kolację? Wypróbuj nasz sprawdzony i szybki przepis na zupę pieczarkowej. Ten sycący krem z pieczarek to idealny pomysł na danie, które możemy robić przez cały rok i zawsze będzie smakowało równie dobrze!

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • W garnku roztopić połowę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek i zeszklić je od czasu do czasu mieszając.

  • Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na grube plasterki. Dodać pokrojone grzyby do przesmażonej cebuli i czosnku, smażyć dopóki woda z pieczarek nie odparuje.

  • Dodać bulion oraz suszone zioła, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

  • Tak przygotowaną zupę pieczarkową należy zblendować na gładki krem, następnie dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku.

  • Krem z pieczarek smakuje najlepiej podana z kleksem kwaśnej śmietany lub z grzankami.