00 0
image
Oceń

Zupa owocowa

Zamknij oczy i przypomnij sobie zapach kojarzący Ci się ze świętami. Dla nas z pewnością jest to zapach pieczonych jabłek, które już na kilka dni przed Wigilią suszyły się w babcinym piekarniku. Zainspirowani wspomnieniami przedstawiamy wam przepis na zupę owocową z użyciem darów jesieni, czyli jabłek i malin. Zimą owoce smakują jeszcze bardziej wyjątkowo, a pachnąca korzennymi przyprawami zupa z pewnością umili Waszym bliskim świąteczny czas.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Twarde jabłka opłucz w wodzie, następnie pokrój je na cząstki i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Włóż je do garnka i zalej wrzącą wodą. Następnie dodaj 70 g cukru waniliowego i goździki i rozgotuj jabłka tak, aby się rozpadały. Wyjmij goździki, a jabłka przetrzyj do drugiego garnka przez sito. Dopraw je śmietanką wymieszaną z mąką i ponownie zagotuj.

  • Odstaw zupę do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

  • W międzyczasie obierz i wydrąż z gniazd nasiennych jabłka do pieczenia i pokrój je na plasterki. Posyp je resztą cukru waniliowego i podpiecz w piekarniku w 200°C, aż cukier zacznie się lekko karmelizować.

  • Podawaj zupę z porcją pieczonych jabłek i łyżeczką rozmrożonych lub świeżych malin.

Porady Gotowanie

Do zupy możesz dodać również więcej korzennych przypraw, np. kardamon i cynamon.

Oceny i komentarze: 0