00 0
image
Oceń

Zalewajka świętokrzyska z grzybami

Bogata wersja zalewajki - w sam raz na święta wielkanocne. Znajdziemy w niej gotowane jaja, kiełbasę, suszone grzyby, aromatyczne przyprawy i dużo ziemniaków. Jednak najwięcej smaku daje tej zupie dobry, zakiszony żur - najlepiej samodzielnie zrobiony w domu. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną cebulę zalej wrzątkiem, dodaj w całości kiełbasę lub boczek, namoczone wcześniej suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj kilkanaście minut.

  • Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde dodaj wymieszany ze śmietaną i posiekanym czosnkiem żur, gotuj jeszcze kilka minut.

  • Dodaj pokrojoną w drobna kostkę i zrumienioną słoninę.

  • Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

  • Przed podaniem dodaj ugotowane na twardo jajka, posyp koperkiem.

  • Podawaj z pieczywem.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0