00 0
image
Oceń

Zalewajka świętokrzyska na barszczu

Zalewajka - popularna wiejska zupa z ziemniaków, dzięki dodatkowi kiszonego barszczu i chrzanu ma wyrazisty smak. Z porcją dobrej kiełbasy i jajkiem na twardo stanowi smaczny posiłek na każdą okazję. Przepis opracowały Małgorzata Górecka i Barbara Jurek ze Świętokrzyskiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
  • Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj w 1,5 l wody, z kiełbasą i przyprawami.

  • Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj zakwaszony barszcz i zmniejsz ogień.

  • Dodaj pokrojone jajka i śmietanę, zagotuj.

  • Dla zaostrzenia smaku dołóż łyżkę chrzanu, wymieszaj.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0