Meksykańskie zupy kuszą pikantnym smakiem, intensywnymi kolorami i kremową konsystencją. Są również doskonałym posiłkiem na jesień i zimę, bo są pożywne i rozgrzewające. Taka właśnie jest klasyczna meksykańska zupa z kukurydzy - wyjątkowa i bardzo aromatyczna. Ma ona słodko-pikantny smak. Przyprawa Kamis Meksykańska zupa z kukurydzy, która jest podstawą tej zupy, to bogata mieszanka ziół i przypraw, m.in: czosnku, kurkumy, kolendry, papryki słodkiej, imbiru, mięty, chili, natki pietruszki. Gotową zupę podaję się z pokrojonymi, ugotowanymi kawałkami kurczaka.
Smacznego!
Rozpuść w garnku masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodaj 2 puszki kukurydzy, wcześniej odsączone i podsmażaj przez ok. 3 minuty.
Wlej do garnka 0,5 l wody, wrzuć całą pierś z kurczaka i 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
Gotuj pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną, wyjmij na talerz kurczaka, a resztę zmiksuj na gładką masę.
Dodaj kolejne 0,5 l wody, przyprawę, 5 łyżek śmietanki i 1 łyżkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Podawaj z pokrojonym w kawałki kurczakiem.