Przygotuj bulion. Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce i odstaw na bok. Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Następnie, od czasu do czasu mieszając, podsmażaj cebulę i czosnek przez ok. 5 minut. Dodaj wywar z kurczaka, pomidory, połowę przygotowanej mieszanki przypraw i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj kukurydzę. Po tym czasie wyjmij ją na talerz i odłóż. Do bulionu wlej sok z limonki i wymieszaj.
Przygotuj pastę z awokado. Włóż wszystkie składniki do malaksera, ustaw dużą prędkość i zmiksuj na gładką masę, a następnie przełóż do miski i przykryj. Przechowuj w lodówce do momentu podania.
Paski z kurczaka obtocz w pozostałej mieszance przypraw i ułóż na talerzu. Na oddzielnym talerzu wyłóż także kawałki kolczocha. Wszystkie pozostałe dodatki włóż natomiast do oddzielnych miseczek.
Przed podaniem przelej bulion do gorącego kociołka lub rozgrzanego wolnowaru. Goście będą mogli sami zdecydować, jak ugotować kurczaka i kawałki kolczocha (kurczaka należy gotować, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 4–5 min lub do momentu, gdy mięso będzie już w pełni ugotowane).
Każdy z gości może nadać swojej porcji indywidualny charakter. Wystarczy nalać bulion z kurczakiem i warzywami do każdej z miseczek, a dodatki i pastę z awokado goście mogą wówczas nakładać sami wedle uznania.