Przygotuj bulion. Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce i odstaw na bok. Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Następnie, od czasu do czasu mieszając, podsmażaj cebulę i czosnek przez ok. 5 minut. Dodaj wywar z kurczaka, pomidory, połowę przygotowanej mieszanki przypraw i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj kukurydzę. Po tym czasie wyjmij ją na talerz i odłóż. Do bulionu wlej sok z limonki i wymieszaj.
Przygotuj pastę z awokado. Włóż wszystkie składniki do malaksera, ustaw dużą prędkość i zmiksuj na gładką masę, a następnie przełóż do miski i przykryj. Przechowuj w lodówce do momentu podania.
Paski z kurczaka obtocz w pozostałej mieszance przypraw i ułóż na talerzu. Na oddzielnym talerzu wyłóż także kawałki kolczocha. Wszystkie pozostałe dodatki włóż natomiast do oddzielnych miseczek.
Przed podaniem przelej bulion do gorącego kociołka lub rozgrzanego wolnowaru. Goście będą mogli sami zdecydować, jak ugotować kurczaka i kawałki kolczocha (kurczaka należy gotować, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 4–5 min lub do momentu, gdy mięso będzie już w pełni ugotowane).
Każdy z gości może nadać swojej porcji indywidualny charakter. Wystarczy nalać bulion z kurczakiem i warzywami do każdej z miseczek, a dodatki i pastę z awokado goście mogą wówczas nakładać sami wedle uznania.
Wskazówka: kolczoch (chayote) należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina gruszkę, a konsystencją i smakiem zbliżony jest do ogórka i cukinii. Można go znaleźć w sklepach z produktami egzotycznymi czy kuchni świata lub zastąpić cukinią.
Przygotowanie wolnowaru przed podaniem dania: wlej wrzącą wodę do połowy objętości wolnowaru. Przykryj i podgrzewaj przez 45 minut w trybie HIGH. W międzyczasie przygotuj bulion według przepisu. Bezpośrednio przed podaniem wylej wodę, ostrożnie wlej bulion i pozostaw wolnowar ustawiony na tryb HIGH.