00 0
image
Oceń

Rosół Puebla Hot Pot z kremem z awokado

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Przygotuj bulion. Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce i odstaw na bok. Na dużej patelni lub w głębokim garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Następnie, od czasu do czasu mieszając, podsmażaj cebulę i czosnek przez ok. 5 minut. Dodaj wywar z kurczaka, pomidory, połowę przygotowanej mieszanki przypraw i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem dodaj kukurydzę. Po tym czasie wyjmij ją na talerz i odłóż. Do bulionu wlej sok z limonki i wymieszaj.

  • Przygotuj pastę z awokado. Włóż wszystkie składniki do malaksera, ustaw dużą prędkość i zmiksuj na gładką masę, a następnie przełóż do miski i przykryj. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

  • Paski z kurczaka obtocz w pozostałej mieszance przypraw i ułóż na talerzu. Na oddzielnym talerzu wyłóż także kawałki kolczocha. Wszystkie pozostałe dodatki włóż natomiast do oddzielnych miseczek.

  • Przed podaniem przelej bulion do gorącego kociołka lub rozgrzanego wolnowaru. Goście będą mogli sami zdecydować, jak ugotować kurczaka i kawałki kolczocha (kurczaka należy gotować, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 4–5 min lub do momentu, gdy mięso będzie już w pełni ugotowane).

  • Każdy z gości może nadać swojej porcji indywidualny charakter. Wystarczy nalać bulion z kurczakiem i warzywami do każdej z miseczek, a dodatki i pastę z awokado goście mogą wówczas nakładać sami wedle uznania.

Porady Gotowanie

Wskazówka: kolczoch (chayote) należy do rodziny dyniowatych. Kształtem przypomina gruszkę, a konsystencją i smakiem zbliżony jest do ogórka i cukinii. Można go znaleźć w sklepach z produktami egzotycznymi czy kuchni świata lub zastąpić cukinią.

Przygotowanie wolnowaru przed podaniem dania: wlej wrzącą wodę do połowy objętości wolnowaru. Przykryj i podgrzewaj przez 45 minut w trybie HIGH. W międzyczasie przygotuj bulion według przepisu. Bezpośrednio przed podaniem wylej wodę, ostrożnie wlej bulion i pozostaw wolnowar ustawiony na tryb HIGH.  

 

Oceny i komentarze: 0