Karaibski rosół Hot Pot z sosem Papaya Pica

45M
Czas przygotowania
3H
Czas gotowania
35
Składniki

Składniki 10 Porcje

  • Bulion:
  • 900 g wędzonej golonki wieprzowej
  • 2 cebule (pokrojone w plasterki)
  • 1 marchewka (pokrojona po skosie w plastry)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona po skosie w plastry)
  • 2 litr wody
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 1 czerwona papryczka chili, np. Scotch bonnet lub habanero
  • 2 Liście laurowe w torebce
  • 1 łyżeczek Sól morska
  • 1 łyżeczek Tymianek w torebce
  • 1 łyżeczek Kurkuma w torebce
  • 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego Pieprz czarny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 50 ml wody
  • 2x400 g mleka kokosowego z puszki
  • sok z 1 limonki
  • Sos Papaya Pica:
  • 450 g pokrojonej w kosteczki świeżej papai
  • 125 ml Ocet z polskich jabłek
  • 1 posiekana papryka Scotch bonnet lub habanero (bez nasionek)
  • 1/4 posiekanej cebulki
  • 125 ml Musztarda Kamis Strong z Chilli Cietym
  • 1 łyżeczka Sól morska
  • 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
  • 1/2 łyżeczka Czosnek granulowany w torebce
  • 1/2 łyżeczki Imbir mielony
  • 1/4 łyżeczki utartych w moździerzu goździków Kamis
  • Dodatki:
  • 450 g małych nieugotowanych przegrzebków (ok. 20 sztuk)
  • 450 g nieugotowanych krewetek, obranych i oczyszczonych (ok. 20 sztuk)
  • Do podania:
  • ugotowany ryż
  • prażone wiórki kokosowe
    chipsy z banana
    świeże mango pokrojone w kosteczki
    małe zielone lub czerwone papryczki pokrojone w cienkie plasterki albo zielona lub czerwona
    papryka pokrojona w kosteczkę

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy