45MIN
Czas przygotowania
3GODZ.
Czas gotowania
31
LICZBA SKŁADNIKÓW
Liczba porcji: 10
Składniki
- Bulion:
- 900 g wędzonej golonki wieprzowej
- 2 cebule (pokrojone w plasterki)
- 1 marchewka (pokrojona po skosie w plastry)
- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona po skosie w plastry)
- 2 litr wody
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 1 czerwona papryczka chili, np. Scotch bonnet lub habanero
- 2 Liście laurowe w torebce
- 1 łyżeczek Sól morska
- 1 łyżeczek Tymianek w torebce
- 1 łyżeczek Kurkuma w torebce
- 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego Pieprz czarny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 50 ml wody
- 2x400 g mleka kokosowego z puszki
- sok z 1 limonki
- Sos Papaya Pica:
- 450 g pokrojonej w kosteczki świeżej papai
- 125 ml Ocet z polskich jabłek
- 1 posiekana papryka Scotch bonnet lub habanero (bez nasionek)
- 1/4 posiekanej cebulki
- 125 ml Musztarda Kamis Strong z Chilli Cietym
- 1 łyżeczka Sol morska
- 1/2 łyżeczki utartego w moździerzu Ziele angielskie w torebce
- 1/2 łyżeczka Czosnek granulowany w torebce
- 1/2 łyżeczki Imbir mielony
- 1/4 łyżeczki utartych w moździerzu goździków Kamis
- Dodatki:
- 450 g małych nieugotowanych przegrzebków (ok. 20 sztuk)
- 450 g nieugotowanych krewetek, obranych i oczyszczonych (ok. 20 sztuk)
- Do podania:
- ugotowany ryż
-
prażone wiórki kokosowe
chipsy z banana
świeże mango pokrojone w kosteczki
małe zielone lub czerwone papryczki pokrojone w cienkie plasterki albo zielona lub czerwona
papryka pokrojona w kosteczkę
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)Informacje o wartościach odżywczych wkrótce