Barszcz czerwony

Wypróbuj przepis na tradycyjny wigilijny barszcz czerwony.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Grzyby namocz w gorącej wodzie

  • Buraki pokrój w cienkie plastry umieść w garnku, zalej wodą. Następnie dodaj grzyby, pozostałe warzywa, jabłka pokrojone na cząstki, liście laurowe oraz ziele angielskie.

  • Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na wolnym ogniu ok 30 min. Pod koniec dodaj zakwas, cukier, majeranek, dopraw pieprzem i solą do smaku.

  • Odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, przed podaniem przecedź.

  • Podawaj gorący z uszkami z kapustą i grzybami.

  • Produkty video: liście, ziele, majeranek w słoiczku, pieprz czarny mielony.