00 0
image
Oceń

Wołowina z ciecierzycą i warzywami

Przygotowując to danie, inspiracji szukaliśmy w kuchni arabskiej - stąd na liście składników kurkuma i pieprz ognisty a w wykończeniu dania - dodatek orzeźwiającego jogurtu i świeżego ogórka, które łagodzą pikantny smak. Ta duszona wołowina z warzywami podana z ryżem, kaszą, czy pieczonymi ziemniakami będzie doskonałym daniem na obiad. Zawinięta w naleśniki, placki tortilla lub podana w chlebkach pita sprawdzi się na lunch i ciepłą, pożywną kolację dla całej rodziny.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania
  • Wołowinę podsmaż, zdejmij z patelni.

  • Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w grubą kostkę: cebulę, cukinie i bakłażana. Podduś 5 min. Dodaj pomidory, kurkumę, ciecierzycę i duś pod przykryciem kilkanaście minut.

  • Na koniec dodaj sok z cytryny, świeżą kolendrę i szpinak, dopraw pieprzem ognistym i solą.

Porady Gotowanie

Podawaj jako samodzielne danie lub farsz do placków tortilla, naleśników lub chlebków pita. Przed podaniem dodaj jogurt i posyp drobno pokrojonym ogórkiem.

Oceny i komentarze: 0