Wołowinę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, obsmażyć na gorącym oleju.
Cebulę pokroić w plastry i obsmażyć.
Cebulę i mięso przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, ½ łyżki Przyprawy uniwersalnej Bukiet smaku i dusić na małym ogniu ok. godzinę (w razie potrzeby uzupełniać wodę).
Pieczarki pokroić w plastry, dodać do mięsa, wsypać koperek i dusić wszystko jeszcze ok. 30 minut (do miękkości mięsa).
Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody, ciągle mieszając dodać do sosu i zagotować.
Na końcu połączyć ze śmietaną i w razie potrzeby doprawić do smaku Warzywkiem.
Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą gryczaną i sałatką z ogórka kiszonego.