Zrazy wołowe, znane także jako zrazy staropolskie to jedno z dań naszej rodzimej kuchni. Bardzo często widzimy je podczas niedzielnych obiadów, a także podczas Świąt Wielkanocnych. Pyszne, delikatne mięso idealnie komponuje się z ogórkiem kiszonym, czy też grzybami. Spróbuj naszego przepisu na zrazy wołowe z grzybami. Zachwyt rodziny gwarantowany!
Grzyby suszone namoczyć.
Mięso pokroić w plastry, rozbić i obsmażyć lekko na oleju.
Grzyby pokroić w plasterki i gotować na małym ogniu około 15 min.
Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami.
Wywar z grzybów doprawić solą i wlać do garnka z mięsem.
Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (ok. 1godz).
Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.