Coś na ząb dla miłośników wyrazistych smaków? Szaszłyki pikantne z kuleczkami mięsnymi to idealna propozycja na grilla dla fanów ostrej papryczki. Wystarczy, że wsypiesz odrobinę przyprawy chili w proszku do masy mięsnej przed uformowaniem kuleczek, a pulpety nabiorą niesamowitego, orientalnego posmaku. Pikantne szaszłyki na grilla dodadzą twojej kolacji prawdziwego charakteru.
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę, posiekać w drobną kostkę.
Mielone mięso wymieszać z bułką, cebulą i jajkiem.
Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i chili.
Z masy mięsnej uformować małe kuleczki.
Pozostałe cebule przekroić na ćwiartki.
Boczek pokroić na niezbyt cienkie paski, a papryki na kawałki.
Poszczególne składniki nabijać na przemian na szpikulce.
Szaszłyki opiekać z każdej strony przez ok. 7 min.
Podawać z sosem pomidorowym.