Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Stek w sosie waniliowo-pomarańczowym

Składniki
Porcja dla: 2
Sposób przygotowania
  • 5 podgotowanych al dente ziemniaków w mundurkach pokroić na połówki. Z pomarańczy wykroić segmenty. 2 cebulki szalotki posiekać w pióra. 1 ząbek czosnku posiekać w plasterki. Steki posolić.

  • W jednej patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia steka (2 łyżki oleju rzepakowego). Na drugą patelnię (zimną!) wlać łyżkę oleju rzepakowego i wrzucić do niej plasterki czosnku. Pod patelnią z czosnkiem rozpalić bardzo mały płomień.

  • Na patelni z bardzo mocno rozgrzanym olejem obsmażyć steki, ok. 1 – 2min z każdej strony. Gdy czosnek zacznie skwierczeć na patelni, przemieszać go i podsmażać aż uzyska złocisty kolor. Drugi ząbek czosnku zmiażdżyć i wrzucić do oleju, w którym smażą się steki, dodać tam też gałązkę rozmarynu.

  • Zezłocone plasterki czosnku wyjąć z patelni, pozostawiając na niej jednak tłuszcz. Do patelni, na której smażą się steki dodać ok. łyżeczkę masła, kawałki mięsa polewać podczas podsmażania tłuszczem z patelni. Gdy mięso na patelni uzyska stopień wysmażenia rare, odłożyć je na osobny talerz (wraz z rozmarynem i czosnkiem), nadmiar tłuszczu w którym smażył się stek, zlać do osobnego pojemniczka.

  • Na patelni po smażeniu steków pozostał skarmelizowany cukier z mięsa, który zapewni bogaty smak sosu. Na patelni po smażeniu czosnku, podsmażyć ziemniaki. Na patelnię po smażeniu steków, dodać posiekaną szalotkę, a gdy się zeszkli, dolać 200ml. wina.

  • Do patelni z winem dodać pestki wyjęte z 1 laski wanilii i wymieszać. Na talerzu, w którym leżą steki zebrał się sok, który wypłynął z mięsa. Wlać ten sos do z sosu waniliowego.

  • Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 50C. Do sosu waniliowego dodać pozostałe 50ml. porto, podgrzewać sos aż zredukuje się do kremowej konsystencji. Zezłocony wcześniej czosnek dołożyć do ziemniaków i wyłączyć płomień pod patelnią z ziemniakami.

  • Do ziemniaków z czosnkiem dorzucić 2 garści świeżego szpinaku, posolić i doprawić pieprzem i wszystko razem wymieszać.

  • Gdy sos będzie już odpowiednio zredukowany, wyłączyć palnik pod patelnią i dodawać do sosu małymi kawałkami 20g schłodzonego masła, mieszać, by powstała emulsja. Do sosu dołożyć także fileciki z pomarańczy, całość wymieszać.

  • Mięso wyjąć z piekarnika gdy uzyska pożądany stopień wypieczenia i pozwolić stekom odpocząć 2 – 4minuty. Doprawić mięso pieprzem.

  • Podawać steki pokrojone w plasterki, z ziemniakami podsmażonymi ze szpinakiem oraz z sosem waniliowym.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0