Cebule pokroić w drobną kostkę, udziec wołowy pokroić w grubą kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki tłuszczu do smażenia. Mięso obsmażać z każdej strony. Dodać cebulę, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze 2 -3min na mocnym ogniu. Następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczki mąki, ciągle mieszając. Dodać 3 łyżki octu jabłkowego, znów wymieszać, starając się oderwać od dna zasmażkę z mąki.
Do garnka dodać ciemne piwo oraz wodę, zamieszać. Gdy całość się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki i 3 łyżki melasy. Dodać rozkruszone pajdy piernika, wszystko wymieszać, zmniejszyć płomień palnika i dusić pod przykryciem ok. 30 min tak, by danie tylko lekko bulgotało.
Zdjąć pokrywkę i gotować Carbonade jeszcze nawet do 2 godzin małym ogniu bez przykrycia, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest już miękkie i czy nie odparowało zbyt wiele płynu.
Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodać wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Carbonade Flamande podawać z makaronem lub z chlebem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl