00 0
image
Oceń

Carbonade Flamande (mięso wołowe duszone w piwie i pierniku)

Aromatyczny sos z piwa i pierników doskonale podkreśli walory smakowe duszonej wołowiny. Ziarna ziela angielskiego przeniosą nas w nowy wymiar smaku.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Cebule pokroić w drobną kostkę, udziec wołowy pokroić w grubą kostkę. Mięso doprawić solą i pieprzem.

  • W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki tłuszczu do smażenia. Mięso obsmażać z każdej strony. Dodać cebulę, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze 2 -3min na mocnym ogniu. Następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczki mąki, ciągle mieszając. Dodać 3 łyżki octu jabłkowego, znów wymieszać, starając się oderwać od dna zasmażkę z mąki.

  • Do garnka dodać ciemne piwo oraz wodę, zamieszać. Gdy całość się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz goździki i 3 łyżki melasy. Dodać rozkruszone pajdy piernika, wszystko wymieszać, zmniejszyć płomień palnika i dusić pod przykryciem ok. 30 min tak, by danie tylko lekko bulgotało.

  • Zdjąć pokrywkę i gotować Carbonade jeszcze nawet do 2 godzin małym ogniu bez przykrycia, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest już miękkie i czy nie odparowało zbyt wiele płynu.

  • Jeśli sos staje się zbyt gęsty, dodać wody. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.

  • Carbonade Flamande podawać z makaronem lub z chlebem, posypane posiekaną natką pietruszki.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0