Tu zaskoczeniem dla podniebienia jest aromatyczna mieszanka rozmarynu, estragonu i tymianku dodana do boczniaków. Niespodzianką dla Twoich gości może być samo ciasto z grilla - Braai Pie - tu faszerowane boczniakami, wołowiną i konfiturą z czerwonej cebuli.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż posiekany czosnek.
Dodaj pokrojone w paski boczniaki, smaż kilka minut. Dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
Z ciasta wykrój dwa kawałki tak, aby pasowały wielkością do rusztu.
Jeden kawałek ciast ułóż na otwartym ruszcie, ciasto posmaruj konfiturą z cebuli.
Dodaj boczniaki, wołowinę, przykryj drugim kawałkiem ciasta, zamknij ruszt. Posmaruj pozostałym masłem. Piecz na grillu 15-20 minut często przewracając ruszt.
Do grillowania braai pie użyj specjalnego rusztu (kratki) z uchwytem.
Zamiast wołowiny możesz użyć innego mięsa lub tofu (w wersji wegańskiej).
Jak nie z boczniakami, to z pieczarkami - przygotuj Braai Pie z pieczarkami i wołowiną.