Grillowane kawałki mięsa wieprzowego marynowane w keczupie bananowym i przyprawach to popularna filipińska przekąska. Słodko-kwaśna, lekko pikantna sałatka jest przygotowywana z niedojrzałych owoców mango. Stanowi chrupki, chłodny kontrast dla intensywnego, charakterystycznego smaku wieprzowiny.
Keczup bananowy lub sos bananowy to popularny filipiński dodatek do potraw przygotowywany z ubitych bananów, cukru, octu i przypraw. Doprawia się nim wiele różnych dań, na przykład grillowane kawałki wieprzowiny lub kurczaka, ryby, spaghetti, hot dogi, frytki czy hamburgery.
Zielone (niedojrzałe) mango nadaje kwaśny, świeży i jednocześnie cierpki posmak takim potrawom i dodatkom jak chutneye, przetwory i sałatki.
Jeśli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, namocz je w wodzie przez co najmniej 30 minut zanim nadziejesz na nie kawałki wieprzowiny. Dzięki temu nie przypalą się, gdy trafią na grilla.
Zamienniki: zamiast polędwicy wieprzowej możesz użyć 450 g piersi lub udek z kurczaka, bez kości i skóry