0 0 0
image
Oceń

Szaszłyki Yakitori z polędwicą wieprzową marynowaną w sake, miso i imbirze

Jeden z klasyków barów izakaya – szaszłyki z polędwicą wieprzową – w pełnej smaku marynacie z czerwonej pasty miso i sake z dodatkiem imbiru i czosnku McCormick®. Ten pokryty pikantną glazurą orientalny przysmak ze świeżą gruszką chińską to idealne połączenie chrupkości z wyrazistym smakiem przełamanym odrobiną słodyczy.

Składniki
Porcja dla: 12 (po 1 szaszłyku)
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Przygotuj marynatę. W niewielkiej misce dobrze wymieszaj ze sobą mirin, sake, pastę miso, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir i piri piri . Odłóż połowę, z której później przyrządzisz glazurę do mięsa. Polędwicę wieprzową umieść w dużym zamykanym plastikowym worku, do którego wlej również pozostałą połowę marynaty. Powinna dobrze pokryć całe mięso. Całość włóż do lodówki na 30 minut.

  • W międzyczasie przygotuj glazurę. Za pomocą trzepaczki wymieszaj w małym rondlu odłożoną część marynaty, brązowy cukier, skrobię kukurydzianą oraz wodę, a następnie całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2–3 minuty do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw.

  • Wyjmij polędwicę z marynaty i wylej jej pozostałości. Naprzemiennie nadziewaj mięso i kawałki gruszki chińskiej na patyczki do szaszłyków.

  • Tak przygotowane szaszłyki grilluj po 2–3 minuty z każdej strony, w międzyczasie smarując równo glazurą, aż polędwica będzie dobrze upieczona. Gotowe szaszłyki posmaruj jeszcze raz ewentualnymi pozostałościami glazury. Przed podaniem możesz je posypać pokrojoną dymką.

Porady Gotowanie

Wskazówki: 

Mirin to japońskie słodkie wino ryżowe wykorzystywane do przyrządzania różnych potraw. Nieco podobne do sake, jednak z mniejszą zawartością alkoholu i wyższą zawartością cukru. Mirin można dostać w działach kuchni orientalnej niektórych supermarketów lub w sklepach z żywnością azjatycką.

Sake to japoński napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu. Można go kupić w każdym dobrym sklepie z winami, a także w działach kuchni orientalnej niektórych supermarketów czy sklepach z żywnością azjatycką.

Czerwona pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi z jęczmieniem i innymi zbożami. Jest fundamentem kuchni japońskiej, wzbogaca smak wielu tamtejszych potraw. Można ją dostać w większych supermarketach oraz sklepach z żywnością azjatycką.

Bambusowe patyczki do szaszłyków namaczaj przynajmniej przez 30 minut w wodzie. Dzięki temu nie spalą się na grillu. 

 

Oceny i komentarze: 0