Jeden z klasyków barów izakaya – szaszłyki z polędwicą wieprzową – w pełnej smaku marynacie z czerwonej pasty miso i sake z dodatkiem imbiru i czosnku Kamis. Ten pokryty pikantną glazurą orientalny przysmak ze świeżą gruszką chińską to idealne połączenie chrupkości z wyrazistym smakiem przełamanym odrobiną słodyczy.
Wskazówki:
Mirin to japońskie słodkie wino ryżowe wykorzystywane do przyrządzania różnych potraw. Nieco podobne do sake, jednak z mniejszą zawartością alkoholu i wyższą zawartością cukru. Mirin można dostać w działach kuchni orientalnej niektórych supermarketów lub w sklepach z żywnością azjatycką.
Sake to japoński napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu. Można go kupić w każdym dobrym sklepie z winami, a także w działach kuchni orientalnej niektórych supermarketów czy sklepach z żywnością azjatycką.
Czerwona pasta miso powstaje w wyniku fermentacji soi z jęczmieniem i innymi zbożami. Jest fundamentem kuchni japońskiej, wzbogaca smak wielu tamtejszych potraw. Można ją dostać w większych supermarketach oraz sklepach z żywnością azjatycką.
Bambusowe patyczki do szaszłyków namaczaj przynajmniej przez 30 minut w wodzie. Dzięki temu nie spalą się na grillu.