STIR – FRY Z WEPRZOWINĄ, BROKUŁEM I SOSEM XO W STYLU WŁOSKIM

Azjatycki sos XO nabiera włoskiego charakteru w tej bogatej w umami wersji klasycznego dania kuchni śródziemnomorskiej. Broccolini skropione słodko-słonym włoskim sosem i smażona wołowina z czosnkiem na gorącej polencie... są tym o czym marzysz siadając do kolacji. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 341 kcal, 17 g tłuszczu ogółem, 6 g tłuszczu nasyconego, 60 mg cholesterolu, 721 mg sodu, 23 g węglowodanów, 3 g błonnika, 24 g białka, 4 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 16 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
16 min Czas gotowania
  • Do dużej miski włóż wieprzowinę. Dodaj czosnek, 1/4 łyżeczki soli morskiej, pieprz i ocet. Dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Dodaj wieprzowinę i smaż do zbrązowienia. Zdejmij wieprzowinę z patelni. Odstaw na bok.

  • Na tej samej patelni dobrze rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy. Dodaj broccolini. Smaż około 5 minut mieszając, aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiący. Dodaj sos XO i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć usmażoną wieprzowinę i mieszając podgrzej.

  • W międzyczasie przygotuj polentę. W dużym garnku zagotuj bulion z mlekiem i pozostałą 1 łyżeczką soli morskiej. Ciągle mieszając wolno wsypuj polentę. Zmniejsz ogień. Ciągle mieszając gotuj 3-4 minuty, aż polenta zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj ser i masło. Na talerzu połóż polentę, a na niej broccolini i wieprzowinę. Całość skrop sosem XO. Oprósz parmezanem.

  • Porady kulinarne: Sos XO ma status legendy. Recepturę opracowano w Hong Kongu. Został stworzony, żeby zachwycić. Jest wyjątkową mieszanką na którą składają się suszone krewetki i przegrzebki, chińska szynka długodojrzewająca, czosnek i różne odmiany chili. Wszystkie te składniki w połączeniu z olejem tworzą intensywnie słodki, słony i bogaty smak umami.