Cielęcinę, karkówkę i słoninę obsmażyć na oleju.
Na 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby pasztet się przyrumienił.
Przełożyć do garnka, dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
Wątrobę pokroić w plastry, podsmażyć, dodać do mięsa i dusić jeszcze ok. 10 min.
Kajzerkę namoczyć w sosie z pieczenia.
Zemleć uduszone składniki (oprócz przypraw) i namoczoną kajzerkę.
Dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem, po szczypcie gałki i imbiru i dokładnie wymieszać.
Masa musi być smarowna.
Gdyby była za sucha, dolać nieco wywaru z duszenia.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (może być podłużna lub okrągła), przykryć folią i piec w temp. 180°C przez 1,5 godz.