00 0
image
Oceń

Schab w sosie pomidorowo-ziołowym

Schab wieprzowy to jedno z chudszych rodzajów mięs. Dlatego śmiało mogą go jeść osoby dbające o zdrową dietę i zgrabną figurę. Najczęściej spożywamy schab w formie kotletów lub rolad. Sprawdź nasz przepis na schab w sosie pomidorowo-ziołowym.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Dopraw mięso z dwóch stron solą i pieprzem.

  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podpiecz schab z każdej strony przez ok. 1-2 minuty na każdą stronę i przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

  • Na patelnię, na której smażył się schab, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki, posiekaną cebulę, czosnek i oregano.

  • Smaż wszystkie składniki przez ok. 2-3 minut i dolej białe wino i gotuj na wolnym ogniu.

  • Posiekaj pomidory pelati i dodaj jej razem z sokiem do sosu wraz ze szczyptą cukru i świeżo starta solą i pieprzem.

  • Gotuj wszystkie składniki do momentu, aż sos zrobi się gęsty.

  • Gotowy sos przelej do naczynia żaroodpornego ze schabem i wstaw potrawę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut.

Porady Gotowanie

Schab w sosie pomidorowym możesz podawać z ziemniakami puree lub w wersji light ze świeżymi warzywami.

Oceny i komentarze: 0