Polędwiczkę opłukać i osuszyć.
Za pomocą ostrego noża oczyścić z błonek i paseczków tłuszczu.
Mięso oprószyć pieprzem.
Włożyć na patelnię na rozgrzany olej i obsmażać ok. 8 min.
Doprawić solą, zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w cząstki.
Na patelni roztopić masło, dodać śliwki i krótko dusić.
Wlać wino, dodać miód, imbir, liść laurowy i jagody jałowca.
Piekarnik rozgrzać do 85 stopni.
Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min.
Do sosu śliwkowego dodać śmietanę, wymieszać.
Sos doprawić do smaku zmielonym cynamonem i zielem angielskim, solą i pieprzem.
Polędwiczkę wyjąć z piekarnika, rozwinąć z folii i pokroić w cienkie plastry.
Mięso włożyć do sosu śliwkowego i podgrzewać ok. 2 min. na bardzo małym ogniu.
Plastry polędwiczki i porcję sosu włożyć na talerz.
Przed podaniem potrawę można udekorować cząstkami śliwek i jagodami jałowca.