00 0
image
Oceń

Schab w galarecie

Schab w galarecie to idealna przystawka na wielkanocne śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu i możesz go przyrządzać na wiele różnych sposobów, dodając ulubione dodatki. Poznaj przepis na tradycyjny schab w galarecie.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
30 min Czas gotowania
30 min Czas gotowania
  • Włóż schab do dużego garnka i zalej go wodą, tak by płyn w pełni przykrył mięso i zagotuj. W trakcie gotowania zdejmuj szumowiny.

  • Zmniejsz gaz i dodaj włoszczyznę, liski laurowe, przyprawy i dopraw solą i pieprzem.

  • Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 30 minut. Wyjmij mięso z zalewy, pokrój w plastry i połóż na dużym półmisku.

  • Wywar, w którym gotowało się mięso przelej do oddzielnej miski (przez gazę). Zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i zostaw aż napęcznieje.

  • Odmierz litr przecedzonego wywaru i doprowadź go do wrzenia, a następnie dodaj napęczniałą żelatynę. Wymierzaj zawartość zalewy i poczekaj aż zgęstnieje.

  • Zalej schab wywarem i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje. Włóż półmisek do lodówki.

Oceny i komentarze: 0