Schab w galarecie to idealna przystawka na wielkanocne śniadanie. Jest prosty w przygotowaniu i możesz go przyrządzać na wiele różnych sposobów, dodając ulubione dodatki. Poznaj przepis na tradycyjny schab w galarecie.
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
Włóż schab do dużego garnka i zalej go wodą, tak by płyn w pełni przykrył mięso i zagotuj. W trakcie gotowania zdejmuj szumowiny.
Zmniejsz gaz i dodaj włoszczyznę, liski laurowe, przyprawy i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 30 minut. Wyjmij mięso z zalewy, pokrój w plastry i połóż na dużym półmisku.
Wywar, w którym gotowało się mięso przelej do oddzielnej miski (przez gazę). Zalej żelatynę odrobiną zimnej wody i zostaw aż napęcznieje.
Odmierz litr przecedzonego wywaru i doprowadź go do wrzenia, a następnie dodaj napęczniałą żelatynę. Wymierzaj zawartość zalewy i poczekaj aż zgęstnieje.
Zalej schab wywarem i poczekaj aż całkowicie zgęstnieje. Włóż półmisek do lodówki.