Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Potrawka z soczewicy i białej kiełbasy

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Soczewica powinna być namoczona wcześniej przez całą noc.

  • 3 pomidory sparzyć we wrzątku, zdjąć z nich skórę, usunąć gniazda nasienne, a miąższ posiekać bardzo drobno.

  • 3 łodygi selera obrać z włókien i pokroić drobno. 3-4 ząbki czosnku obrać, usunąć szczypiorek i posiekać bardzo drobno. 2 cebule posiekać w pióra.

  • W dużym garnku, który nadaje się do zapiekania w piekarniku, rozgrzać kilka łyżek tłuszczu do smażenia, na gorącym tłuszczu smażyć cebulę, czosnek i seler, mieszając energicznie. Warzywa podsmażać ok. 5 min. na mocnym ogniu.

  • Do warzyw dodać 3 czubate łyżeczki suszonego tymianku. Smażyć warzywa z ziołami przez ok. 5min., następnie dodać pomidory i mieszając podsmażać znów przez ok. 5 min.

  • Dodać 1 czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmażyć koncentrat z warzywami przez minutę energicznie mieszając, by nie przypalić potrawy, ale uprażyć koncentrat. Dodać soczewicę i zalać wszystko czerwonym wytrawnym winem. Wszystko wymieszać i dodać tyle wody, by zakryła wszystkie składniki.

  • Do garnka dodać 1 liść laurowy i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

  • Dodać kiełbasę do garnka, przykryć danie pokrywką i wstawić garnek do piekarnika rozgrzanego do 180C – 200C na 30 minut. W trakcie zapiekania należy sprawdzać od czasu do czasu czy soczewica nie jest wciąż zbyt twarda, jeśli jest należy dodać nieco wody do garnka i przedłużyć czas zapiekania, aż soczewica zmięknie.

  • Po wyjęciu dania z piekarnika, kiełbasę wyjąć i przekroić na pół każdy kawałek po czym znów wrzucić do środka. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól, wymieszać i podawać z wiejskim chlebem.

Oceny i komentarze: 0