Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.
Boczek umyj. Do garnka wlej litr wody i wino. Dodaj cukier i łyżeczkę przyprawy 5 smaków. Zagotuj. Do wrzącego wywaru wrzuć boczek. Gotuj na niewielkim ogniu około 2,5 godziny aż będzie bardzo miękki. Czas gotowania można skrócić używając szybkowara, wówczas zajmie to około 40 minut.
Przygotuj glazurę: Miód i łyżeczkę przyprawy 5 smaków dodaj do wiśniówki. Dokładnie wymieszaj.
Po ugotowaniu boczek osusz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Opiekaj na grillu po kilka minut na każdej ze stron co jakiś czas smarując boczek glazurą. Najlepszym dodatkiem do boczku w pięciu smakach będzie grillowana cebula i grzanka z chleba.