Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Polędwiczki wieprzowe w sosie ogórkowo-śliwkowym

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Polędwicę wieprzową oczyścić z błon. Do moździerza wrzucić jałowiec i rozmaryn, przyprawy rozgnieść drobno. Dodać do moździerza 2 ząbki czosnku i rozgnieść go z przyprawami. Do moździerza dodać także sok wyciśnięty z połowy cytryny i wszystko razem dokładnie rozgnieść i wymieszać.

  • Do marynaty dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, oblać marynatą i dokładnie wmasować polędwicę marynatą. Marynować mięso min. 2 godziny w lodówce. Idealnie zamarynowane mięso uzyskamy po 24 godzinach marynowania w lodówce.

  • Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz do smażenia. Zamarynowane mięso obsmażyć 1 – 2min. z każdej strony. Obsmażoną polędwicę umieścić w naczyniu żaroodpornym, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170C i piec przez 12 – 15 min.

  • 4 ogórki kiszone pokroić w drobne paseczki. 14 śliwek suszonych przekroić na połówki. 3 cebule szalotki pokroić w pióra.

  • W małym rondelku rozgrzać 2-3łyżki tłuszczu do smażenia i na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulkę, aż będzie szklista. Następnie do cebuli dodać ogórki i śliwki, wszystko razem podsmażyć i dodać 80ml czerwonego wina. Gdy wino zawrze, dodać 200 – 250ml. passaty pomidorowej. Wszystko wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować aż sos odpowiednio zgęstnieje i zdjąć z palnika.

  • Upieczoną polędwicę wyjąć z piekarnika. Sprawdzić czy polędwica jest soczysta i gotowa, jeśli wymaga jeszcze podpieczenia, wstawić ją znów do piekarnika na 2 – 3min. Sos doprawić solą i pieprzem oraz miodem i musztardą.

  • Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Gotową polędwicę przykryć folią aluminiową na kilka minut, by mięso odpoczęło, a później pokroić w ok. 0,5cm plastry i podawać z kaszą jęczmienną oraz sosem, udekorowane kiełkami rzodkiewki.

Oceny i komentarze: 0