Tradycyjny pasztet z mięsa wieprzowego to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Wypróbuj nasz prosty przepis na aromatyczny pasztet żurawiną, który z dumą podasz podczas śniadania w Wielkanoc.
Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
35 min
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
35 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
Umyj grzyby w ciepłej wodzie i namocz je przez 2-3 godziny.
Oczyść wątróbkę z błon i pokrój na małe kawałki.
Opłucz pozostałe mięso i wrzuć je do dużego garnka razem z wątrobą, zielem angielskim liściem laurowym i warzywami. Zalej składniki wodą i gotuj do miękkości.
Po ugotowaniu przecedź.
W przecedzonym wywarze namocz pokrojoną w kostkę bułkę.
Zmiel przecedzone mięso, grzyby oraz bułkę tartą przez maszynkę do mięsa lub mikserze. Zmieloną masę wymieszaj z jajkami i przyprawami. Dodaj do masy suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i przykryj folią aluminiową.
Piecz pasztet w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut do testu suchego patyczka.