00 0
image
Oceń

Pasztet wieprzowy z żurawiną

Tradycyjny pasztet z mięsa wieprzowego to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Wypróbuj nasz prosty przepis na aromatyczny pasztet żurawiną, który z dumą podasz podczas śniadania w Wielkanoc.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
35 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
35 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Umyj grzyby w ciepłej wodzie i namocz je przez 2-3 godziny.

  • Oczyść wątróbkę z błon i pokrój na małe kawałki.

  • Opłucz pozostałe mięso i wrzuć je do dużego garnka razem z wątrobą, zielem angielskim liściem laurowym i warzywami. Zalej składniki wodą i gotuj do miękkości.

  • Po ugotowaniu przecedź.

  • W przecedzonym wywarze namocz pokrojoną w kostkę bułkę.

  • Zmiel przecedzone mięso, grzyby oraz bułkę tartą przez maszynkę do mięsa lub mikserze. Zmieloną masę wymieszaj z jajkami i przyprawami. Dodaj do masy suszoną żurawinę i dokładnie wymieszaj.

  • Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i przykryj folią aluminiową.

  • Piecz pasztet w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut do testu suchego patyczka.

Oceny i komentarze: 0