Około 2/3 z całości oczyszczonej wątróbki gotujemy.
Dodajemy morele i podlewamy 50ml koniaku.
Całość chwile podduszamy i zdejmujemy z ognia.
Gorące morele posypujemy posiekaną lawendą.
W taki sam sposób karmelizujemy śliwki, na koniec posypując tymiankiem i cynamonem. Całość skrapiamy czerwonym octem.
Pozostałą wątróbkę kroimy w plastry, oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Pod koniec smażenia wątróbkę przyprawiamy solą do smaku.
Na talerz wykładamy: mus z wątróbki i selera, upieczone ciastko francuskie, usmażoną wątróbkę.
Dekorujemy karmelizowanymi owocami.
W osobnym garnku gotujemy do miękkości całego, nie obranego selera. Po ugotowaniu wystudzonego selera obieramy.
Ugotowaną wątróbkę blendujemy z selerem.
Dodajemy śmietanę, 50ml koniaku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku i całość blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Rozmrożone ciasto francuskie, kroimy na prostokąty 5x10 cm.
Prostokąty z ciasta smarujemy roztrzepanym jakiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 200 st. przez ok 15 minut.
Morele parzymy w gorącej wodzie, aby usunąć skórkę.
Śliwki i morele kroimy na ćwiartki.
Na patelni z 50g cukru i łyżki wody robimy jasny karmel.