00 0
image
Oceń

Kulki ryżowe z nadzieniem z grzybów shiitake i boczku w pikantnym sosie imbirowym

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Przygotuj kulki ryżowe. Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu spulchnij go widelcem i wymieszaj z octem ryżowym. Odłóż na bok do lekkiego ostudzenia, w międzyczasie przygotuj nadzienie.

  • Na dużej głębokiej patelni smaż boczek na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 7 minut, aż stanie się chrupiący. Zdejmij z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Tłuszcz z boczku pozostaw na patelni i dodaj dynię. Smaż przez ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając, do momentu, aż zmięknie. Dodaj grzyby oraz dymkę, smaż razem przez ok. 2 minuty do miękkości, również co jakiś czas mieszając. Dopraw posypką furikake, białym pieprzem i gorczycą, smaż przez kolejne 5 minut do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodaj boczek, zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostudzenia.

  • Przygotuj sos imbirowy. Wszystkie składniki wymieszaj w średniej wielkości misce i odstaw do momentu podania. Zamknięty w szczelnym pojemniku sos można przechowywać w lodówce do tygodnia.

  • Uformuj kulki ryżowe. Nabierz w dłoń ok. 1/3 szklanki ciepłego ryżu i zrób w nim sporej wielkości wgłębienie, w którym umieść ok. 2 łyżek nadzienia z grzybów shiitake. Rękoma delikatnie uformuj kulkę, otaczając nadzienie ryżem. Powtórz czynności, używając pozostałego ryżu i nadzienia. Gotowe kulki oprósz resztą posypki furikake. Podawaj z sosem imbirowym.

Oceny i komentarze: 0