Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gołąbki

Kamis prezentuje przepis na gołąbki z farszem z mięsa wieprzowo-wołowego i ryżu, zawiniętym w rolki z liści białej kapusty. Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań, popularnych szczególnie w Europie Środkowo-Wschodniej. Nie w każdym regionie przepis na gołąbki jest taki sam, jednak najczęściej w liście kapusty zawija się mieloną wieprzowinę, ryż lub kaszę, a także dodatki, takie jak cebula, grzyby i aromatyczne przyprawy. Sprawdź, czym zaskoczy Cię przepis Kamisa.

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Z kapusty usunąć głąb, sparzyć, tak aby rozdzielić liście.

  • Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojone w kostkę cebule, ryż, jajka, sól i pieprz mielony do smaku.

  • Mięso wyrobić na jednolitą masę, następnie zawijać w liście kapusty i układać ciasno w garnku.

  • Zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielskie i gotować ok. 2 godziny na bardzo małym ogniu.

  • Do sosu dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 20-30 min.

  • Podawać z ziemniakami gotowanymi na sypko lub pieczywem.

Oceny i komentarze: 0